Challengeroom: Het Spanjaardsgat

Een interactieve beleving met de geschiedenis van Breda als speelveld!

 22,50

Het Spanjaardsgat is een interactieve beleving met de geschiedenis van Breda als speelveld. In een oud keldertje in het centrum van Breda wordt je opgesloten met jouw groep. Verdien jij genoeg edelstenen om de cipier om te kopen en te ontsnappen?

Vanaf 4 personen
2 uur
Centrum
Binnenactiviteit
4 personen

Het verhaal van toen:

1568, het jaar waarin de Nederlanden in opstand kwamen tegen het schrikbewind van de hertog van Alva. Dit leidde tot een formele onafhankelijkheidsverklaring in 1581 en tot de stichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1587. De Spanjaarden waren het hier niet mee eens en als reactie werd Breda direct ingenomen. Het Nederlandse leger, onder leiding van Maurits, was te zwak om Breda te heroveren. In februari 1590 werd Maurits benaderd door de schipper Adriaan van Bergen. Hij had een plan om de stad weer in te nemen. Adriaan vervoerde als schipper regelmatig turf naar het Kasteel van Breda, waar de Spaanse troepen gelegerd waren. Omdat hij zo vaak in Breda kwam, werd zijn schip niet meer gecontroleerd. Hij zou via deze manier een leger naar binnen kunnen smokkelen. 75 Nederlandse soldaten stonden klaar om ingescheept te worden.  Op 3 maart, ’s avonds laat, werden de grachten van Breda binnengevaren. Rond middernacht kwamen de Nederlandse soldaten tevoorschijn en werden de bezetters van het kasteel compleet overrompeld. Hoewel de Spanjaarden met zes keer zo veel mannen waren, vluchtten de Spanjaarden weg of werden ze gevangengenomen.

Het verhaal van nu:

Nu is er voor jou de mogelijkheid om in de huid van een Spanjaard te kruipen. Je beleeft het gevoel van gevangenschap met meerdere Spanjaarden in een kille donkere cel. Tijdens dit gevangenschap wordt er van je verwacht dat je je uiterste best doet om weer van je vrijheid te genieten. Je wordt elke seconde in de gaten gehouden door een cipier, die niet bang is om de gevangenen streng aan te pakken. Je gaat de strijd aan tegen  andere Spanjaarden (van je eigen groep) in een andere cel. Voer opdrachten uit, los raadsels op en zorg ervoor dat levenslang vastzitten geen optie meer is. Durf jij het aan?

Dit programma is inclusief:

  • Uitleg en begeleiding instructeur
  • 1 consumptie op basis van bier, wijn of fris

Maak je programma compleet met deze uitjes…

Extra informatie

Min. group

Vanaf 4 personen

Tijd

2 uur

Locatie

Centrum

Type activiteit

Binnenactiviteit

Optie

Het Spanjaardsgat incl. 1 consumptie 4 t/m 8 personen, Het Spanjaardsgat incl. 1 consumptie 9 t/m 18 personen